Cabin ANNA
Het internationaal geprezen huisje dat architect Caspar Schols in 2016 ontwikkelde in opdracht van zijn eigen moeder is klaar voor productie. Het nieuwe uitschuifbare houten huis is een herontwerp dat vanaf nu overal ter wereld kan worden geleverd. Schols zocht naar een concept dat de verbinding creëert tussen de natuur, de mens en het huis. Cabin ANNA biedt de mogelijkheid om de buitenmuren aan te passen naar elke gelegenheid of weerconditie.
Zonder enige opleiding in architectuur startte Schols zijn project nadat zijn moeder hem had gevraagd een tuinhuis te ontwerpen. Een flexibele ruimte waar ze kon lezen of schilderen, diners voor familie kon organiseren en waar haar kleinkinderen theatervoorstellingen konden geven. “Maar bovenal moest het huisje haar dicht bij de natuur brengen.”, aldus Schols. Zijn uiteindelijke ontwerp verwierf internationale aandacht en prijzen, waaronder de Radical Innovation Award in New York.
Dankzij een studiebeurs kon de student Natuurkunde een extra studie volgen aan de Architectural Association in Londen. “Hoe leerzaam mijn studie Natuurkunde ook was, deze nieuwe studie voelde pas echt als thuiskomen.”, zegt Schols. Gedurende zijn studie vond hij de uitdaging om het huisje verder te ontwikkelen. “Het was een uitdaging om van het éénmalige ontwerp voor mijn moeder, een reproduceerbaar en betaalbaar product te ontwikkelen. Cabin ANNA is nu een volledig bewoonbaar huis of werkplek dat overal ter wereld flexibel kan worden op- en afgebouwd. Fantastisch dat het uiteindelijk gewoon is gelukt.”
Flexibel als kleding
Het idee van Cabin ANNA is ontstaan vanuit een verlangen om samen mét de natuurlijke elementen te leven in plaats van volledige afscherming hiervan. “Eigenlijk gaat het vooral om het buiten zijn. Het creëren van de verbinding tussen huis, mens en natuur.” Het huis heeft twee verschillende ‘hulzen’ als buitenmuren, steunend op rails. De binnenmuur bestaat uit een raamwerk van hout en glas en is gescheiden van de houten buitenmuur met dak. Door de hulzen te verschuiven, zijn verschillende opstellingen mogelijk. “Zoals je je kleding aanpast aan het weer, je stemming of de gelegenheid.”, vervolgt Schols.
Verbeterd ontwerp
Het originele ontwerp is verder ontwikkeld naar ANNA Stay, gericht op korte of langdurige bewoning. ANNA Stay heeft daarbij twee verschuifbare hulzen in plaats van de originele vier. “Maar deze muren zijn langer en bedekken meer ruimte.”, aldus Schols. “Er is nu een vast gedeelte met een keuken, douche, toilet en bergruimte. Boven de keuken is een mezzanine die ruimte biedt voor een tweede tweepersoonsbed. Hierdoor is ANNA Stay geschikt voor een familie van vier of zelfs vier volwassenen.”
Met het tweede model ANNA Meet zijn er wel vier verschuifbare hulzen waardoor het flexibel inzetbaar is voor vergaderingen, familie bijeenkomsten, yogalessen of zelfs als kantoor. Beide modellen zijn gebouwd van duurzaam larikshout. Binnen is berken multiplex gebruikt voor de hoge kwaliteit en lichte kleur. Horizontale ramen bieden een panoramisch zicht, zonder dat het huis snel opwarmt door direct zonlicht.
Het natuurhuis is off-grid en on-grid beschikbaar en kan als een geheel worden afgeleverd of als pakket, bestaande uit 26 onderdelen en 14 stalen schroefpalen van 1,5 lang. Met behulp van een mobiele mini kraan kan ANNA in vijf dagen worden gebouwd met drie mensen. In drie dagen kan het huis worden afgebouwd. Alle onderdelen passen in een normale vrachtwagen en kunnen per land of over zee worden getransporteerd.
Je kunt ANNA nu zelf beleven op Holenberg.com
Oplevering | 2020 |
Fotograaf | To~nu Tunnel & Jorrit 't Hoen |